Pontyból készült ételek | |
Ponty rácosan | |
Hozzávalók: -1 kg burgonya -4 dl tejföl -2 nagyobb fej vöröshagyma -30-30 dkg paradicsom és paprika -60 dkg pontyfilé -20 dkg füstölt szalonna -2 evőkanál olaj -1 teáskanál édesnemes pirospaprika -vaj a tálhoz |
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paradicsomot, a paprikát megmossuk, húsukat kisebb darabokra vágjuk. A halat megmossuk. A szalonna felét vékonyra szeleteljük, a másik felét apró kockára vágjuk.
A pontyfilét beirdaljuk, megsózzuk, a vékony füstöltszalonna-szeletekkel megtűzdeljük, kevés olajon elősütjük. Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a paprikát, és sóval, pirospaprikával ízesítve összefőzzük, azaz lecsót készítünk. A sütőt 220 C fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A burgonyát karikákra vágjuk, és a tálba egy réteg burgonyát fektetünk. Beborítjuk a halfilével, ráöntjük a lecsót, kevés tejföllel megöntözzük. A maradék burgonyával befedjük, tejföllel gazdagon meglocsoljuk. A sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva 1 adag: 988 kcal |
Tejszínes, gombás pontypaprikás | |
Hozzávalók: - 20 dkg húsos füstölt szalonna - 40 dkg vöröshagyma - 2 cs. petrezselyem zöldje - 2 dkg só - 3 dkg pirospaprika - 30 dkg gomba - 1 kg pontyfilé - 20 dkg tejszín - 2 dl száraz fehérbor - 2 dl tejföl - 3db zöldpaprika - 2db paradicsom |
Elkészítés: A bográcsban pirosra pirítjuk a kockára vágott szalonnát, az előre összevágott hagymát, majd zöldpaprikát adunk hozzá. Állandó keverés mellett pirítjuk, míg szép színe nem lesz, ekkor megszórjuk a petrezselyem zölddel, és hozzáadjuk a paradicsomot, valamint a gombát. Ha már elkezdi engedni a levét, óvatosan kevergetve hozzá adjuk a darabokra vágott halat, majd megsózzuk. Forráskor beleöntjük a borral higított, tejszínnel kevert tejfölt, állandó rázogatás mellett. Ezek után már nem szabad keverni. 3-4 percig összeforraljuk. (Ne tovább, különben szétesik a hal!!), majd tálaljuk. |