Csuka tormamártással | |
Hozzávalók: Hozzávalók 4 személyre: - 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal), - 1 kávéskanál cukor - 1 babérlevél - néhány szem fekete bors - néhány szem szegfűbors - A tormamártáshoz: - 5 dkg vaj - 5 dkg liszt - 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma) |
Elkészítés: A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük. A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük. A tormamártás Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá. Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva 1 adag: 909 kcal |