Pontyból készült ételek
Ponty rácosan
Hozzávalók:

-1 kg burgonya
-4 dl tejföl
-2 nagyobb fej 
  vöröshagyma
-30-30 dkg 
  paradicsom és
  paprika
-60 dkg pontyfilé
-20 dkg füstölt
  szalonna
-2 evőkanál olaj
-1 teáskanál
  édesnemes
  pirospaprika
-vaj a tálhoz
Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paradicsomot, a paprikát megmossuk, húsukat kisebb darabokra vágjuk. A halat megmossuk. A szalonna felét vékonyra szeleteljük, a másik felét apró kockára vágjuk.
A pontyfilét beirdaljuk, megsózzuk, a vékony füstöltszalonna-szeletekkel megtűzdeljük, kevés olajon elősütjük. Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a paprikát, és sóval, pirospaprikával ízesítve összefőzzük, azaz lecsót készítünk. A sütőt 220 C fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A burgonyát karikákra vágjuk, és a tálba egy réteg burgonyát fektetünk. Beborítjuk a halfilével, ráöntjük a lecsót, kevés tejföllel megöntözzük. A maradék burgonyával befedjük, tejföllel gazdagon meglocsoljuk. A sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 988 kcal



Tejszínes, gombás pontypaprikás
Hozzávalók:

- 20 dkg húsos füstölt 
   szalonna
- 40 dkg
   vöröshagyma  
- 2 cs. petrezselyem
   zöldje
- 2 dkg só 
- 3 dkg pirospaprika
- 30 dkg gomba
- 1 kg pontyfilé
- 20 dkg tejszín 
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejföl 
- 3db zöldpaprika
- 2db paradicsom
 
Elkészítés:

A bográcsban pirosra pirítjuk a kockára vágott szalonnát, az előre összevágott hagymát, majd zöldpaprikát adunk hozzá. Állandó keverés mellett pirítjuk, míg szép színe nem lesz, ekkor megszórjuk a petrezselyem zölddel, és hozzáadjuk a paradicsomot, valamint a gombát. Ha már elkezdi engedni a levét, óvatosan kevergetve hozzá adjuk a darabokra vágott halat, majd megsózzuk. Forráskor beleöntjük a borral higított, tejszínnel kevert tejfölt, állandó rázogatás mellett. Ezek után már nem szabad keverni. 3-4 percig összeforraljuk. (Ne tovább, különben szétesik a hal!!), majd tálaljuk.